Renee Revah

- ! :

Η δικ σου φωτογραφικ πορεα απ πο ξεκιν;

Τελεινοντας το σχολεο ασχολθηκα με τον κσμο του θετρου. Σποδασα και εργστηκα σαν ηθοποις. Αγαποσα μως την μοναξι και σντομα στρφηκα στη φωτογραφα. «λος ο κσμος εναι μια σκην» λει ο Σαξπηρ μσω του Jaques στο ργο του «πως σας αρσει». Με αυτν τη φρση στο νου το θατρο δε με εγκατλειψε ποτ και στο σανδι ανακαλπτω να σουρεαλιστικ κσμο, που αντιστοιχε στον πραγματικ κσμο που παρατηρ στο δρμο. Οι παραστσεις που καλπτω φωτογραφικ μου δνουν τη δυναττητα να φτιξω να παζλ απ εικνες που συνθτουν τον δικ μου κσμο. Ασχολομαι παρλληλα με το πορτρατο και τον τελευταο χρνο χω βουτξει βαθι στον κσμο του βυθο, εν ταυτχρονα δουλεω φωτογραφικ την ιστορι της οικγενεις μου. Μαθματα φωτογραφας κανα στη σχολ Focus και στερα απ το 2009-2011 παρακολοθησα τα σεμινρια φωτογρφισης το Πλτωνα Ριβλλη, που χει σταθε για εμνα σημαντικ πηγ γνσης. Με βοθησε να ξεκαθαρσω να ομιχλδες φωτογραφικ τοπο και με οδγησε να διακρνω το σημαντικ μσα μου. Νομζω τι το κυριτερο μθημα που πρα εναι η αναγκαιτητα της διαρκος καλλιτεχνικς εκπαδευσης. 

Πσο βοθησαν και πς οι σπουδς θετρου στη φωτογραφα σου;

Σποδασα θατρο πλι σε σπουδαους ανθρπους. Η Δραματικ Σχολ του Γιργου Κιμολη πλαισιωνταν απ  σημαντικος και μπειρους δασκλους γεμτους γνση και ρεξη για δουλει. μαθα να αναζητ κτω απ τις φρσεις κρυμμνες σκψεις και συναισθματα. μαθα να σωματοποι τα συναισθματα του ρλου και να μελετ το παρελθν του ρωα και του συγγραφα με σκοπ την κατανηση του καλλιτεχνικο ργου. λα αυτ εφαρμστηκαν αφθρμητα στη φωτογραφα. λος ο κσμος γινε μια σκην στην οποα ο βασικς πρωταγωνιστς εναι ο εσωτερικς μου κσμος. 

 

Τι εναι αυτ που σε γοητεει στην υποβρχια φωτογραφα;

ταν μουν μικρ κορτσι ακολουθοσα τον πατρα μου στο υποβρχιο ψρεμα. ταν ο χρνος που μοιραζμουν μαζ του στη σιωπ. Θυμμαι να γεμζω αγπη και ασφλεια. Ο βυθς εναι για εμνα νας τπος ιερς. Παραμνει δε μια οικογενειακ κατσταση αφο τρα πια συνοδεω τον σζυγ μου στο ψρεμα. Σαν φηβη παρακολουθοσα στο σινεμ αμτρητες φορς την ταινα Le grand bleu μαγεμνη με την ννοια της απλυτης ελευθερας του βυθο. κανα ελεθερες καταδσεις και κατβαινα εκε που το φως λιγοστεει και με ναν μαγικ τρπο επιθυμοσα να παραμενω προστατευμνη απ τον γκο του νερο που με τλιγε. Ο βυθς μοιζει με Ανψωση σε ναν Κοιν Ψυχικ Τπο. Συμβολζει ναν Παγκσμιο Βαθ Κσμο που θυμζει τον ατελεωτο ουραν και την αγαπημνη γη συχρνως. 

Μετ τον απηχο τς πετυχημνης κθεσς σου θα θελες να μας πεις για μια να φωτογρφο ποις ειναι οι προσδοκες για το μλλον;

Φωτογραφζω συστηματικ φροντζοντας παρλληλα την οικογνει μου και τα 4 παιδι μου. Εδ και 10 χρνια δουλεω φωτογραφικ βασιζμενη στην ιστορα της οικγενειας του πατρα μου. Παρλληλα φωτογραφζω με ελεθερη κατδυση τον κσμο του βυθο. Προσδοκ να συνεχσω να επικοινων μσω της φωτογραφας με τους ανθρπους. Τλος θλω να εξακολουθσω να φωτογραφζω παραστσεις και να δημιουργ πορτρατα για καλλιτχνες.

 

Πρσφατα με χαρ εδαμε τη φωτογραφα σου στο εξωφυλλο του δσκου στο live album και concert film "Live at Acropolis - Herod Atticus Odeon, Athens" του καλλιτχνη Sivert Høyem's  (Madrugada), θα θελες να μας πεις λγα λγια γι αυτ την εμπειρα;

ταν η φλη μου Δμητρα Μαντζοκα με κλεσε με σκοπ να δημιουργσω μια εικνα για την προθηση της παρστασης του Sivert Høyem στο Ηρδειο, νιωσα ιδιατερο ενθουσιασμ, αφο εναι νας καλλιτχνης που ανκαθεν παρακολουθοσα και εκτιμοσα ιδιατερα. Ξεκνησα να μελετ τσο τη ζω του, σο και τον τελευταο του δσκο Lioness. Ιδιατερα στθηκα στο κομμτι Sleepwalking Man το οποο με κανε να νιθω συγκνηση. Την ημρα της φωτογρφισης εχα μαζ μου να φλτρο ND στε να καταφρω να μεισω το φως. θελα να πετχω μια φωτογραφα που να δνει την ασθηση ενς ονερου. στερα οι φωτογραφες πραν το δικ τους δρμο. Η εικνα που ο Sivert Hoyem περπατει διασχζοντας το απλυτα το γραμμικ φντο του αρχαου θετρου γινε αφσα και μετ επιλχθηκε για εξφυλλο του δσκου. Ελπζω να μου δωθε η ευκαιρα να φωτογραφσω και λλους καλλιτχνες στο χρο της μουσικης, διτι η μουσικ και ιδως τα rock ακοσματα εναι να αδισπαστο κομμτι μου. 

Ρεν, θα θελες να μας πεις λγα λγια για την καταγωγ σου;

Ο παππος μου Αλβρτος ταν Εβραος της Θεσσαλονκης. Μλη της οικογνεις του, μαζ και η θεα μου Ρεν Ρεβχ, γρω στο 1916 εξαιτας μιας μεγλης πυρκαγις μεταναστεει στο Μεξικ. Απ το 1917 ως το 1939 η εταιρεα του παππο μου στη Θεσσαλονκη ολονα μεγαλνει και γνεται η μεγαλτερη εταιρεα εισαγωγν και εμπορας τροφμων. Ο παππος μου, κοσμοπολτης, μορφωμνος και τζντλεμαν, διανει μια ζω γεμτη ευημερα. Τον Οκτβρη του 1940 η Ελλδα εμπλκεται κατ της Ιταλας. Στις 9 Απριλου του 1941 οι Γερμανο μπανουν στην Θεασσαλονκη. Οι Ναζ εγκαινιζουν τα αντιεβρακ μτρα απ τις πρτες κιλας μρες. Ο παππος μου δε μνει οτε να μνα στην Θεσσαλονκη. Κλενει το μαγαζ του και ρχεται στην Αθνα και βγζει Ιταλικ ταυττητα. Στλνει μηνματα στη μνα του να φγουν λοι απο την Θεσσαλονκη και να κρυφτον στο Λαριο, αλλ η προγιαγι μου Σολ αρνεται να αφσει την υπρχουσα ζω της. 

Τον Σεπτμβρη του 1943 η Ιταλα συνθηκολογε και η Ιταλικ κυβρνηση συντσσεται με τους συμμχους. Ο παππος μου συλλμβνεται αλλ δραπετεει μαζ με λλους και τον κρβουν ο Νκος και Ευγγλος Παπαδπουλος σε να μικρ διαμρισμα στην οδ Καρνεδου στο Κολωνκι. Οι δικο του χουν "μεταφερθε" μαζ με λλους 45.000 Εβραους, πιστεοντας τι τα βαγνια τους μεταφρουν για αναγκαστικ εργασα στην Ανατολικ Ευρπη. Το 1943 αφο υπογρφεται η Συνθκη μεταξ Ναζ και Βατικανο, ο παππος μου παντρεεται με καθολικ γμο τη γιαγι μου Σοφα -τη γυνακα που με μεγλωσε- στε να μπορε να κινεται ελεθερα. Μνουν μαζ στο διαμρισμα και τον φροντζει. Απ το τλος του 1943 ως τον Οκτβρη του 1944 ο παππος μου ξεκινει να οργαννει τα πργματα για το γυρισμ των δικν του. Αγορζει κρεβτια, στρματα, κουβρτες, ροχα και τρφιμα. Μετ απο λγους μνες επιστρφει απ τα στρατπεδα νας φλος του, υπλληλος του Γερμανικο Προξενεου. Ιονιος 1945. Ο Χαιμ Μπενβενστε γραφε στους Γερμανος λστες ανθρπων που πγαιναν στους θαλμους αερων και στα κρεματρια. Εκενος ανακοιννει στον παππο μου τι δε ζει καννας. Ο παππος μου χει χσει τα πντα και γνεται σα φντασμα. Παρνει μονχα μια καρκλα, την βζει στο μπαλκνι που κοιτζει τον Ευαγγελισμ και κθεται εκε τρες μρες και τρες νχτες, χωρς να μιλει και χωρς να τρει. Την Τταρτη μρα ξεσπει σε κλματα και καταρρει. Σε να μνα ασπρζουν τα μαλλι του και παθανει παθογεν διαβτη. Η γιαγι μου εναι δπλα του και τον Ιονιο του 1946 γεννιται ο πατρας μου.

Τι σημανει φωτογραφα για εσνα; 

Η φωτογραφα εναι μια μορφ τχνης που οδηγε την ψυχ, το μυαλ και το σμα σε παρλληλη δρση. Προσωπικ η φωτογραφα εναι το χημα της πνευματικς μου εξλιξης. Εναι το μσο επαφς με το υποσυνεδητο, τις μνμες, το νειρο, το ιδεατ, την ελεθερη βοληση. Εναι το μοναδικ αληθιν ψμα που γνρισα στη ζω μου.