Focus Stella Johnson

: :

 Με αφορμ την κθεση φωτογραφια σας στη Μυτιλνη, το νησ το οποο κατγεστε, θα θελα να μου πετε λγα λγια γι αυτ την κθεση;

Δουλεω σε αυτ το φωτογραφικ project απ το 2007, καθς ρχομαι στη Μυτιλνη κθε χρνο για να δω τους συγγενες μου αλλ και να φωτογραφσω. Οι εικνες αυτς εκφρζουν την εμπειρα μου στην Ελλδα ως Ελληνοαμερικνα. Εμαι Ελληνδα αλλ εμαι και Αμερικνα. Εναι περπλοκο. Το project αυτ καλεται ZOI(ΖΩΗ) και αυτς οι φωτογραφες θα συμπεριληφθον σε να βιβλο που θα εκδοθε τα επμενα δο χρνια.   

 

Ποια εναι η δικ σας ιστορι σον αφορ στη φωτογραφα;

Απκτησα την  πρτη μου φωτογραφικ μηχαν στα 12 μου χρνια απ τους νονος μου. Η γιαγι μου Ουρανα, που εχε γεννηθε στη Μυτιλνη, πντα μας παιρνε φωτογραφες με τη Kodak μχαν της. Τρα καταλαβανω πσο επιρρο εχε αυτ σε εμνα. Η γιαγι φυσικ δεν εχε καθλου φωτογραφες τς μητρας της φωτογραφες απ την Ελλδα απ’που εχε φγει σαν παιδ.  

ρθα πρτη φορ στην Ελλδα στα 17 μου χρνια και εδα τα πρσωπα των δικν μου ανθρπων, φωτογραφζοντας τους με την instamatic κμερα μου. Ξεκινντας απ εκε, πρα μαθματα και απκτησα BFA in Photography απ το San Francisco Art Institute. Στις μεταπτυχιακς μου σπουδς στο Boston University πγα στο Μεξικ σε αναζτηση της καθημερινς ζως των ανθρπων στα χωρι. Εχα επισκεφτε τα χωρι των προγνων μου, εχα ακοσει πολλς ιστορες για τη ζω στο χωρι και θελα να ζσω και εγ την εμπειρα αυτ και να την καταγρψω φωτογραφικ. Οι εμπειρες τς γιαγις μου ενεργοποησαν αυτ μου την ανγκη να καταλβω τη ζω σε αγροτικς περιοχς, και αυτ η ανγκη εκφρστηκε και στο βιβλο μου AL SOL: Photographs from Mexico, Cameroon and Nicaragua, University of Maine Press, 2008.

Αφο εκδθηκε το βιβλο μου αποφσισα να επανασυνδεθ με τις ελληνικς μου ρζες και επισκφτηκα τα ξαδλφια μου στη Μυτιλνη. Ξεκνησα να δνω σεμινρια στα Χανι τς Κρτης απ το 2008 μσα απ το «Maine Media Workshops», και απ ττε τα συνεχζω κθε χρνο.

Θα μποροσε να πει κανες πως τα τελευταα δκα χρνια που επισκπτεστε την Ελλδα και πιο συγκεκριμνα τη Μυτιλνη και την Κρτη καταγρφοντας με το φακ σας καθημερινς στιγμς απλν ανθρπων, μς ρχεται στο μυαλ το Greek portfolio του Κωνσταντνου Μνου, υπρχει κποια σνδεση, κποια επιρρο ;

Ο Κστας Μνος ταν ο μντορας μου αλλ σε αντθεση με τον Κστα γνωρζω λους τος ανθρπους στις φωτογραφες μου. Επιστρφω στους διους ανθρπους και στα δια μρη κθε χρνο. Δεν εμαι μια φωτογρφος δρμου αλλ ο Κστας με δδαξε και εξακολουθε να με διδσκει μχρι τρα. Εμαστε φλοι για 30 χρνια και σκησε πολ μεγλη επιρρο σε εμνα και στην καριρα μου

 Θα θλατε να αναφερθετε στη μεταξ σας σχση; Πτε ρθατε σε επαφ και πς ταν σαν δσκαλος;

Παρακολοθησα να σεμινριο το Κστα, την εποχ εκενη δολευα ως φωτογρφος στη διαφμιση και στο editorial και ταν ρχισα να δουλεω στο project μου στο Μεξικ χρειαζμουν βοθεια και καθοδγηση. Μετ το σεμινριο, ο Κστας  αποφσισε να γνει ο Μντορας μου και να με βοηθσει να μθω να βλπω και να κνω δυνατς εικνες. ταν και εναι ο μντορας μου και στενς μου φλος. Και οι δο ζοσαμε στη Βοστνη, εμαστε και οι δο λληνες, ταν και εναι ακμα πολ γενναιδωρος σε εμνα και του χρωστω πολλ. 

Σε αυτ τη φωτογραφα, απ την κθεσ της στη Μυτιλνη,  η Στλλα εναι με τη Ρολα, το κοριτσκι που εναι ακριβς πσω τους στη φωτογραφα. Φωτογραφα © Elias Marcou


Διδσκετε φωτογραφα σε πανεπιστμια στην Αμερικ, πο βρσκεται αυτ τη στιγμη η φωτογραφα στην Αμερικ; Ποιες εναι οι τσεις; Υπρχουν ομοιτητες διαφορς με εμς εδ;

Διδσκω φωτογραφα στο Πανεπιστμιο της Βοστνης στο Lesley University College of Art και στο Design in Cambridge MA. Διδσκω κλασικ/αναλογικ φωτογραφα με φλμ αλλ και ψηφιακ, βντεο και documentary photography. Επιπλον διδσκω σε σεμινρια με σπουδαστς απ λον τον κσμο τξεις στην Αβνα στην Κοβα, στην Οαξκα στο Μεξικ αλλ και στα Χανι της Κρτης,

λοι εναι φωτογρφοι σμερα στην Αμερικ. Απ τους αυτοχαρακτηριζμενους artists που χρησιμοποιον μεγλου και μεσαου φορμ μηχανς με φιλμ, ψηφιακς μηχανς, iPhones, video και φυσικ λοι στα social media, ιδιατερα στο Instagram που βλπω πολ ωραες δουλεις. Πιστεω τι υπρχουν πολλ σπουδαα ταλντα στην Ελλδα, γνωρζω αρκετος ταλαντοχους λληνες φωτογρφους πως ο Χρης Παναγιωτακπουλος, η Εα Βουτσκη, η Γεωργα Ματσαμκη και ο Χαρλαμπος Κυδωνκης (Dirty Harry) λοι απ την Κρτη και επσης αγαπ τις εικνες του Σταρου Σταματου που του εχατε κνει και αφιρωμα στο iFocus. 

Παρλαυτα πιστεω τι η τση στην τχνη σμερα στις ΗΠΑ εναι η conceptual φωτογραφα και εναι λιγτερο το ενδιαφρον σμερα στη φωτογραφα δρμου και στην αυστηρ documentary photography. Ωστσο, υπρχουν καλλιτχνες πως ο φωτογρφος του Magnum, Alec Soth, που χει εμπνευστε απ τον Walker Evans, ο οποος κανε το βιβλο "Sleeping by the Missisipi” και γνρισε ευρεα αποδοχ απ τον κσμο της τχνης.    

Τι γνμη χετε για τη φωτογραφα και τη χρση της στα σσιαλ μντια βοηθ αποπροσανατολζει τον καλλιτχνη ακμα και τον φιλτεχνο η τσο συχν κθεση;

Πιστεω τι τα social media εναι πολ σημαντικ αλλ πρπει να χρησιμοποιoνται με φειδ. Δεν κοιτ selfies και απορρπτω αυτς τις φωτογραφες και αυτος τους φωτογρφους. Υπρχει πολ σημαντικ δουλει που παρουσιζεται  στο Instagram, προσπαθ να παρακολουθ τους φωτογρφους που «χειρζονται» με προσοχ τη δουλει που ανεβζουν, που προσχουν ποιες φωτογραφες ανεβζουν, εν ταιριζουν μεταξ τους κλπ. Χρησιμοποι το Intagram για να προωθσω τις δουλεις των μαθητν μου στα σεμινρια μου. Την περασμνη χρονι προσκλθηκα απ το @lensculture στο Instagram για να προβλω κποιες εικνες και το χρησιμοποησα για να δεξω τη δουλει των σπουδαστν μου απ το σεμινριο μας. Αυτ τη χρονι προσκλθηκα απ το @everydayeverywhere που εναι επσης πολ καλ. Υπρχουν τσα ωραα sites για να διαλξεις να δεις φωτογραφες καθημεριν!

 

Θα θλατε να μας δσετε δυο τρα τιπς για νους εκολαπτμενους φωτογρφους; Τι πρπει να προσξουν και πς πρεπει να προωθον τη δουλει τους.

Προτενω στους νους φωτογρφους να κρατσουν την καθημεριν τους δουλει και να κνουν εικνες επειδ αυτ αγαπνε. Δεν υπρχουν πλον λεφτ στη φωτογραφα πως υπρχαν παλιτερα, ταν εγ ξεκναγα. Θα τους πρτεινα να παρακολουθον τους μεγλους φωτογρφους, να προσχουν τους λογαριασμος τους στο Instagram και να διαλξουν να επιλεγμνο γκρουπ ανθρπων, που παρακολουθον τη δουλει τους. Πρπει να συνεχσουν να κνουν εικνες εν αυτ εναι αυτ που πραγματικ θλουν . Γιατ χι; Αλλ να μην περιμνουν να κνουν λεφτ απ αυτ. Καν’το επειδ το αγαπς.   

Ποια εναι τα επμενα σχδια σας σον αφορ στη φωτογραφα; χετε σκεφτε να εκδσετε να φωτογραφικ λεκωμα με τη δουλει σας απ την Ελλλαδα; σως και μια κθεση στην Αμερικ, πιστεετε πς θα ενδιφερε τους Αμερικανος; τελικα εναι λα θμα επικοινωνας και marketing;

Σκοπεω να εκδσω τις φωτογραφες μου απ την Ελλδα φτος του χρνου. Πρπει τρα να διαλξω τις εικνες και θα προσπαθσω να «προπουλσω» το βιβλο. Το Instagram και το Facebook εναι καλο τρποι για να επικοινωνες τη δουλει σου, το marketing εναι πολ δσκολο. Φτος θα εκθσω τμμα τς δουλεις μου στην Leica Galery στη Βοστνη και τον επμενο χρνο σε λλες πλεις των ΗΠΑ. Αλλ οι εκθσεις εναι ακριβς και εγ προτιμ να ταξιδεω, να φωτογραφζω, να γνωρζω καινοργιους ανθρπους και να επισκπτομαι τους φλους μου σε μρη που χω δη φωτογραφσει.     

Θα θελα να μου πετε το σημανει για εσς μχρι τρα η φωτογραφα και κατ πσο χει αλλξει εσς σαν νθρωπο.

Η φωτογραφα σγουρα με χει αλλξει. μουν να ντροπαλ τομο και η φωτογραφα με βοθησε να υπερκερσω τις ντροπς μου και μου δωσε το διαβατριο να βγω ξω στον κσμο και να μιλσω στον καθνα. Για μνα οι σχσεις που χω δημιουργσει βγζοντας φωτογραφες, εναι πολ πιο σημαντικς απ τις φωτογραφες καθαυτς.  

 

Αν σς ζητοσα να μου δσετε σε μια φωτογραφα την Ελλδα ποια φωτογρσφα θα ταν αυτ;

Η φωτογραφα μια γιαγις με την ρμπα της. ταν σκφτομαι την Ελλδα σκφτομαι τις γιαγιδες μου. 

  

Πο θα μποροσαμε να δομε τη δουλει σας;

Μπορετε να δετε τη δουλει μου στην ιστοσελδα μου www.stellajohnson.com και στο Instagram https://www.instagram.com/stellajohnson/

Photo credit: Dominic Chavez


Bio: Stella Johnson is a photographer and educator known for her passionate and honest documentary projects. She received a Core Fulbright Scholar Grant to photograph in Mexico in 2003, and Fulbright Senior Specialist grants to teach in Mexico in 2006 and in Colombia in 2018. The University of Maine Press published her monograph, Al Sol: Photographs from Mexico, Cameroon and Nicaragua in 2008. Johnson’s photographs have been widely exhibited in the United States and internationally. 

A dedicated educator, Johnson holds teaching positions at Boston University and Lesley University College of Art and Design. She also teaches workshops in Greece, Cuba, and Mexico. She was a 2013 finalist for the Massachusetts Cultural Council Artist Fellowship, Photolucida Critical Mass Top 50, and a nominee for the Boston Foundation’s Brother Thomas Fellowship. Johnson’s work has received numerous honors including a New England Foundation for the Arts Cultural Collaborative Artist-in-Residence Grant and Julia Margaret Cameron Award. 

Johnson holds a BFA from The San Francisco Art Institute and an MS in Journalism from Boston University. Her work is held in public collections including The DeCordova Museum and Sculpture Park, The Haggerty Museum of Art, The Museum of Fine Arts, Houston, The Portland Museum of Art, and The Southeast Museum of Photography, among others.